Rijken sparen niet op luxe

De prijs van gewone levensmiddelen stijgt met de dag, mijn winkelmand kost minstens 15 % meer dan een jaar geleden. Geen idee of de prijs van kaviaar is ook gestegen, maar tegen 1650 tot 4300 euro per kilo (er is ook nog duurdere) maakt dat weinig verschil. Kaviaarhandelaars klagen niet over gebrek aan klanten, want alles wat luxe is, floreert als nooit tevoren.

Dat valt af te lezen uit de cijfers van de grote Franse luxeondernemingen. Op kop LVHM (Louis Vuitton, Dior en co) met aan het hoofd Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk die ooi probeerde Belg te worden om minder belastingen te betalen. LVMH had de eerste negen maanden van dit jaar voor 27,8 miljard euro verkocht, een stijging van bijna 24%.

Zelfde percentage bij concurrent Hermès. Kering (Gucci, Saint Laurent, Balenciaga…) moet het stellen van een stijging van 15%. Die hogere percentages liggen aan meer verkoop, maar ook aan het feit dat ze hun prijzen fors verhogen. Want hun klanten voor het hogere gamma kijken naar geen euro.

Bloei

De luxesector blijkt al langer te weerstaan aan moeilijke tijden. De crisis, dat is voor de anderen, het gewone volk. Zelfs ten tijde van de grote financiële crisis van 2008-2009 bleef de luxesector overeind, al was de stijging toen beperkt tot 2%.

Die luxehuizen verkopen kleding, uurwerken, handtassen, juwelen… In andere luxesectoren gaat het niet minder. Zoals luxewagens: Rolls-Royce kan de bestellingen niet bijhouden. Ferrari en Bugatti (minimumprijs 3 miljoen euro per wagen) kennen hoogdagen. Idem bij de luxejachten waar de bestellingen voor de grote maten (500 miljoen euro) al even moeilijk kunnen volgen als hun collega’s voor privé-jets.

Toch vinden talrijke politieke leiders – zoals de Britse Conservatieven en de Franse president Macron – dat men de rijken niet teveel mag belasten, hun rijkdom zou iedereen ten goede komen.

 

Geef een reactie