Modi smoort kritiek

De Indiase premier Narendra Modi legt weldra de hand op een van de weinige tv-zenders die nog kritiek durven uiten, NDTV. Hij doet dat via een zeer goede vriend, Gautam Adani, met een fortuin van 170 miljard dollar de rijkste man van India, en van Azië. Sinds deze week in de wereldwijde top 5. Modi en zijn rijke vrienden houden niet van media die hun gesjoemel blootleggen.

Adani

Adani (en Modi) aast op deze zender uit New Delhi die al 20 jaar een doorn in het oog is van Modi. Hij krijgt daarbij de steun van de tweede rijkste man van India, “rivaal” Mukseh Ambani, ook een zeer goede vriend van Modi. Zoals het er nu naar uitziet, kan niets Adani tegenhouden om de ender in handen te krijgen. Tot wanhoop van de huidige eigenaars, het echtpaar Roy, en van het personeel van NDTV.

Modi was in 2002 premier van de deelstaat Gujarat toen daar een moordlustige pogrom uitbrak tegen moslims. NDTV was een van de vele media die Modi ervan beschuldigden dat hij geen vinger had uitgestoken om dat tegen te houden. Sinds Modi premier van India is, 2014, heeft NDTV zijn kritiek niet gespaard, onder meer op de door hem aangewakkerde haat tegen moslims.

In Gujarat heeft Modi zijn vriend Adani talrijke zeer riante contracten toegespeeld. Adani’ts fortuin bedroeg 70 miljoen dollar aan het begin van Modi’s bestuur in die deelstaat, tegen 2014 was dat 7 miljard. Intussen, met Modi als premier, is dat gestegen tot 124 miljard.

De regering heeft allerlei wetten en reglementen opzij gezet om Adani een imperium te laten uitbouwen in havens, luchthavens, mijnbouw en landbouw. Twee jaar geleden vaardigde de regering landbouwwetten uit om de handel in graan en andere landbouwproducten in handen te geven van de twee grote miljardairs Adani en Ambani. Na maandenlang massaal boerenprotest, werden de wetten opgeschort.

 

 

Geef een reactie