Had men Nord Stream 2 maar geopend

Rusland neemt met de drastische beperking van gasleveringen zijn toevlucht tot sancties, stellen media als vrt blijkbaar verrast vast. Wat hadden de genieën van de EU in hun ijver om Washington welwillend te zijn, dan wel gedacht? Natuurlijk dat Moskou terugslaat :met de middelen die het heeft, dat was toch te verwachten.

Rusland wil zo de publieke opinie in de rest van Europa opzetten tegen verdere steun aan Oekraïne, stellen die grote strategen vast. Intussen moeten ze zien dat de sancties tegen Rusland niet het verwachte effect hebben, dat ze integendeel zodanig de prijzen hebben opgedreven dat de Russische schatkist er erg wel bij vaart. Maar de rest van Europa, zoals wij, kijken intussen aan tegen een rampzalige winter, de eerste van een reeks aldus premier de C roo.

VS-druk

De grote Europese strategen hadden daar kunnen aan denken toen in november vorig jaar het Duitse vergunningsbureau het openen van Nord Stream 2 op de lange baan schoof. De 11 miljard euro kostende pijpleiding onder de Baltische Zee was, ondanks de loodzware Amerikaanse sancties, klaar.

Maar de VS hadden andere plannen: Europa sterker binden aan de VS. Dat gebeurde onder het valse voorwendsel dat Europa niet te afhankelijk mag worden van Rusland, en dus maar beter Amerikaans schaliegas in de plaats koopt. Maar dat schaliegas gaat naar de meest biedende, Europa wordt zo nog afhankelijker.

Signaal

Voor Moskou was het niet-openen van Nord Stream2 een duidelijk signaal. Nadat het Westen de akkoorden van Minsk over de oostelijke Oekraïne had gesaboteerd, en met de beginnende integratie van de Oekraïense strijdkrachten in de Navo, was dat het zoveelste bewijs van de Europese onbetrouwbaarheid. Dat Moskou daar gebruik zou van maken om Europa zwaar onder druk te zetten, was toen al voorspelbaar.

Maar de genieën die de EU en de meeste lidstaten van de EU besturen, stelden de wensen van de VS boven de belangen van de meerderheid van Europese burgers. Een meerderheid, want een minderheid – waaronder de energiebedrijven – wordt daar nog rijker van.

 

Geef een reactie