Gaslekken: Washington wrijft zich in de handen

Nord Stream 1 en Nord Stream 2 zijn lek geslagen. Weinig reden om te twijfelen aan sabotage. De VRT was er snel bij om schuldigen te zoeken: vooraan de Russen natuurlijk. Wie ontbrak in het lijstje: wie voor de hand lag omdat ze er het meeste baat bij hebben: de VS. De VRT werd daarin door de meeste media gevolgd.

Banden doorknippen

Baat bij: de VS zoeken alle mogelijke middelen om de banden tussen ‘westelijk’ Europa en Rusland af te snijden om Europa zo afhankelijk mogelijk te maken van de VS. Politiek, ook economisch: het Amerikaans schaliegas zal wel de plaats innemen van dat Russisch gas. Tegen zeer hoge prijzen: met de sabotage van de pijpleidingen zijn de prijzen weer de hoogte ingeschoten.

Ook de recente geschiedenis sterkt het vermoeden (zonder bewijskracht) dat Washington baat heeft bij sabotage. Toenmalig president Donald Trump saboteerde het project Nord Stream 2 op alle mogelijke manieren, met onder meer de allerstrafste sancties. Zelfs een kop koffie aan het personeel schenken, lokte een sanctie uit.

Huidig president Joe Biden zei letterlijk in het bijzijn van de Duitse kanselier Olaf Scholz: “Als Rusland binnenvalt… zal er geen Nord Stream 2 meer zijn”. Vraag : “Maar hoe ga je dat doen… het project staat onder Duits gezag”. Biden: Ik beloof het u, we zijn in staat om dat te doen”.

Sancties

Polen was er als de kippen bij om Moskou te beschuldigen. Radek Sikorksi, gewezen Pools minister van Defensie en vice-minister van Buitenlandse Zaken, wees echter onmiddellijk en duidelijk naar de VS als saboteur. Sikorski is Europarlementslid voor de EVP.

De sabotages komen op een ogenblik dat in westelijk Europa de druk gaat toenemen om de sancties tegen Rusland te versoepelen zodat er weer gas kan worden geleverd. Door de sabotage is die weg voor deze winter afgesneden.
Moskou verliest dus meteen een belangrijk drukkingmiddel om de sancties te doen afzwakken.

Indien Moskou achter de sabotage zit, heeft het zwaar in eigen voet geschoten. De vraag is waarom het dat zou doen, wat heeft het er baat bij. De gaslekken zijn daarentegen zeer goed nieuws voor de concurrenten. Washington, schuldig of niet, kan zich in de handen wrijven.

 

 

Geef een reactie